Bij de geluksvogels kom je onder vleugels van juf Sylvia en leren we beetje bij beetje zelf te vliegen. We maken in het zesde leerjaar veel vlieguren om op het einde van het jaar onze vleugels uit te spreiden en te vliegen naar een nieuwe school. Wat moet je als geluksvogel allemaal kennen en kunnen?

Om het in de toekomst als vogel  te kunnen redden, leer je snelheid, lengte, inhoud en hoogte berekenen met breuken, kommagetallen en procenten (wiskunde). Tijdens de grote vlucht moet je ook kunnen praten en schrijven met andere vogels, in het Nederlands en in het Frans..

Tijdens de trektocht moet je weten of je naar het noorden of zuiden moet gaan, hoe je jezelf goed kan verzorgen en hoe de vogels vroeger leefden (wereldoriëntatie). Om zelfstandig aan de slag te kunnen, zal je ook ontdekken hoe je moet leren en welke methode het beste bij jou past (leren leren). Je maakt vele kilometers op een Chromebook, zodat je al je reisverhalen kan noteren, foto's en filmpjes kan sturen en zelfs een presentatie kan maken (ICT).

In een zwerm vogels is het belangrijk om samen te kunnen werken, voor jezelf op te komen en te luisteren naar anderen. Ook hier gaan we mee aan de slag (sociale vaardigheden). Je kan pas echt een geluksvogel zijn als je alle kanten van jezelf ontdekt. Tijdens de muzische vorming fluiten we het hoogste lied, beschouwen en creëren we vele kunstwerken en spelen we toneel. Daarna tonen we vol trots onze werkjes en geven elkaar pluimen.

Ben je klaar voor de reis?

Het vijfde leerjaar is de Magneetjesklas. Magneten kunnen heel wat zaken aantrekken,… Vandaar dat het de bedoeling is dat de Magneetjes een hechte groep vormen waar er een gezonde sfeer heerst en iedereen zich tiptop voelt. Zo worden de banden in het begin van het schooljaar al volop aangehaald tijdens de spectaculaire bosklas naar Marcourt. Er worden grenzen verlegd, we leren op elkaar vertrouwen en er wordt heel wat plezier gemaakt. Tijdens het schooljaar komen ook heel wat uitstapjes aan bod, want buiten de klas wordt er minstens evenveel geleerd als binnen de klas. Er komt heel wat nieuwe leerstof op hun bord terecht. Er zijn namelijk een groot aantal nieuwigheden van wiskunde, taal, wereldoriëntatie. Dit gaat soms met struikelen en opstaan, maar met extra hulp, doorzettingsvermogen en een fikse portie geduld komt dat allemaal op zijn pootjes terecht. Geleerde zaken kunnen ze ook volop oefenen op hun Chromebook, dat vinden ze nog veel leuker dan oefenen op papier. Ze worden tevens ondergedompeld in een taalbad vol met Franse woorden. Na enige tijd voeren ze al heuse gesprekken gaande van ‘Bonjour’ in september tot ‘Vive les vacances’ in juni. Fantasie en creativiteit worden tijdens de lessen muzische vorming volop geprikkeld. Drama, muziek, bewegen, … ze krijgen een gevarieerd palet aangeboden en kunnen zo nog verborgen talenten ontdekken. Kortom, het is de moeite om in het vijfde te zitten. Dit alles wordt bovendien doorheen het schooljaar doorspekt met een vleugje humor. Tot slot iets van groot belang: ‘Eens een Magneetje, altijd een Magneetje!’